Дієта №9 при цукровому діабеті

 

Це лікувальна дієта, вона показана людям з цукровим діабетом середньої та
легкої тяжкості, при нормальній або злегка надлишковій масі тіла, не
отримують інсулін або отримують в малих дозах (20-30ЕД). Вона
сприяє нормалізації обміну вуглеводів і попереджає порушення
жирового обміну. Крім того, дієта №9 допомагає визначити, яке
кількість вуглеводів, що засвоюється.

Вона має помірно зниженою калорійністю за рахунок вмісту легкозасвоюваних вуглеводів і тваринних жирів, при цьому вміст білків залишається в межах норми.

Дозволені продукти

Житній, білково-висівковий хліб, не більше трьохсот грамів за день, здобні борошняні вироби. Можна овочеві супи, неміцні м’ясні, рибні і грибні бульйони з фрикадельками, овочами і тієї крупою, яка дозволена при дієті №9. З м’ясних продуктів нежирні сорти м’яса: яловичина, телятина, пісна свинина, кролик, курятина, баранина. Вживаються вони в відварному, тушкованому, або обсмаженому після відварювання вигляді. Крім того, можна в невеликих кількостях сосиски і варена ковбаса, мова, в невеликій кількості — печінка. З риби — нежирні сорти у відварному вигляді, рибні консерви у власному соку і томаті. Дозволені молочні і кисломолочні продукти, знежирені або з малою жирністю, нежирний і несолоний сир, до 1,5 яєць в день у вигляді білкового омлету або некруто, жовтки обмежуються. Можна вівсяна, гречана, перлова, пшоняна, ячна крупи. Також показано бобові, картоплю та інші овочі в відвареному вигляді, кисло-солодкі фрукти. Солодощі можна на сорбіті або ксиліт.

Зразкове меню на день

Перший сніданок:

салат з квашеної капусти, сир знежирений, кави з молоком.

Другий сніданок:

яблуко.

Обід:

вегетерианские щі, парові котлети, тушковані баклажани, яблуко.

Полуденок:

знежирений сир з тертою морквою.

Вечеря:

рибні парові котлети з тушкованою капустою.

Рецепти страв при дієті №9

Салат з квашеної капусти

 

Сорок грамів буряка і п’ятдесят грамів картоплі відварити, очистити, нарізати кубиками. Сто грамів квашеної капусти віджати, змішати з овочами, додати дрібно нарізану ріпчасту цибулю, заправити рослинним маслом.

Щі вегетерианские

 

Одну моркву потерти, половину цибулини дрібно порізати, все спасерувати на олії, додати порізаний корінь петрушки, розведене у воді борошно. У киплячій воді відварити сто грамів капусти до напівготовності, додати пасеровані овочі, дрібно порізану зелень. Варити до готовності.

Котлети парові в молочному соусі

 

100 грамів яловичини або телятини пропустити через м’ясорубку, додати замочений і віджатий хліб, сформувати котлети, відварити їх на пару 15 хвилин.

Приготувати молочний соус: борошно розтерти з молоком до однорідної маси, проварити 10 хвилин, додати шматочок вершкового масла. Котлети викласти в товстостінний посуд, залити соусом, посипати тертим сиром, запекти. Подавати з тушкованими баклажанами.

Тушковані баклажани

 

200 г баклажан почистити, порізати кружальцями, посолити, залишити хвилин на 15. Потім промити, припустити в двох ложках води або овочевого бульйону з додаванням олії до тих пір, поки не випарується вода. Додати 60 г сметанного соусу (приготувати так само, як і молочний), прокип’ятити.

Парові рибні котлети

 

100 грамів риби пропустити два рази через м’ясорубку, додати замочений в молоці хліб і розм’якшене вершкове масло. Вимісити фарш, сформувати котлети, відварити на пару.

Тушкована капуста

 

150 грамів червонокачанної капусти нашаткувати, скропити лимонним соком і тушкувати в невеликій кількості води з маслом. Незадовго до готовності додати порізане яблуко і тушкувати десять хвилин. Додати трохи борошна, цукрозамінника, тушкувати ще хвилин десять. Замість яблук можна взяти інші кислі фрукти — сливи, урюк, чорнослив.

Добавить комментарий

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні