Дієта при хронічному холециститі

Дієта при хронічному холециститіРозвитку холециститу багато в чому сприяє неправильний раціон харчування, що характеризується переважанням жирних продуктів і дефіцитом харчових волокон, які містяться в рослинній їжі. Дієта при хронічному холециститі вважається обов’язковим елементом лікування даної патології.

Основні моменти дієти

Дієта призначається при хронічному холециститі, покликана забезпечити нормальну роботу печінки і жовчного міхура. Раціон повинен залишатися повноцінним (урізується частка жирів і вуглеводів, але ці елементи обов’язково повинні поступати в організм). Частка білкової їжі дещо збільшується. Дієта передбачає 4-5 прийомів їжі (порції повинні бути невеликими). Рекомендується харчуватися по режиму (приблизно в один і той же час — це допомагає нормалізувати жовчовиділення). Оптимальна кількість вільної рідини — 1.5-2 л, Норма солі не повинна перевищувати 8-10 г на добу. Температура подавання страв: від 15-ти до 60-ти градусів. Вага добової порції їжі — не більше 3-х кг.

Раціон дієти

Дієта виключає наступні продукти:
• Торти і тістечка з кремом
• Вироби на основі листкового тіста
• Здоба
• М’ясні, курячі, грибні, рибні бульйони
• Будь-свіжий хліб
• Борщ і щі
• Жирні сорти птиці, м’яса, риби
• Копчена або солона риба та рибна ікра
• Обсмажене м’ясо
• Субпродукти
• Ковбасні вироби
• Копченості, соління, маринади, консерви
• Тугоплавкі тваринні жири, маргарин, спред
• Гострі приправи (хрін, гірчиця тощо)
• Зварені круто або підсмажені на смальці яйця
• Зелена цибуля, редиска, часник, гриби
• Морозиво
• Шоколад, какао
• Кава
• Газовані і охолоджені напої
• Алкогольні напої

Необхідно обмежити вживання наступних продуктів:
• Молоко жирністю від 6%
• Вершки
• Ряжанка
• Сметана
• Жирні і гострі сорти сиру
• Жирний сир

В основі раціону при хронічному холециститі знаходяться:
• Житній або білий хліб учорашньої випічки
• Печені пиріжки з рибою, м’ясом, сиром, яблуками (1 раз на тиждень)
• Сухе печиво
• Круп’яні пудинги і запіканки
• Макаронні вироби
• Нежирні види м’яса (телятина, яловичина, свинина без жиру, кролик, молода баранина)
• Дичину
• Курка без шкіри
• Молочні сосиски, пісна шинка, нежирна ковбаса
• Плов, приготовлений на основі відвареного м’яса
• Нежирні види риби (навага, тріска, судак, окунь, лящ, сріблястий хек) у відварному або паровому вигляді
• Овочеві, молочні, фруктові, круп’яні супи
• Молоко з низьким відсотком жирності
• Нежирні кисломолочні продукти (кисляк, кефір, ацидофілін, некислий сир)
• Білкові омлети (1 яйце на день)
• Нежирні і негострі сорти сиру
• Будь-які види овочів в запеченому, свіжому і відвареному вигляді
• Фрукти, ягоди, сухофрукти
• Варення, джем
• Будь-які крупи та страви на їх основі
• Цукор (50-70 г на день)
• Чай і неміцна кава з молоком
• Соки, приготовані з фруктів, овочів і ягід
• Трав’яні чаї

Зразкове меню

• Перший сніданок: паровий білковий омлет, молочна рисова каша з додаванням вершкового масла, чай з часточкою лимона
• Другий сніданок: легка сирна запіканка з невеликою кількістю нежирної сметани
• Обід: пісний суп, відварне м’ясо, тушкована морква, відвар сухофруктів
• Полудень: печиво, чай з часточкою лимона, сухе печиво
• Вечеря: порція локшини з вершковим маслом і тертим сиром, мінеральна вода без газу
• Перед сном: нежирний кефір

Відгуки

Запалення жовчного міхура — вкрай неприємне захворювання, часто переходить в хронічну форму. Як показує практика, нормалізувати стан здоров’я без зміни раціону харчування неможливо — дієта при хронічному холециститі повинна дотримуватися в обов’язковому порядку.

Добавить комментарий

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні