Модель тарілки: стабілізація ваги

Варто відзначити, що модель
тарілки — це правильне поєднання наповнення ємності продуктами харчування. Для
цього існує спеціальна схема, яка визначить не тільки наповнення
тарілки, але і допоможе скинути вагу. Наочний приклад того, скільки і якої
продукції ви збираєтеся вжити, допоможе надалі концентрувати свою увагу на харчування і
тим самим скоротити вагу найбільш непотрібних і шкідливих речовин. Цей процес
розрахований на схуднення, а також на збереження
здоров’я.

Історія виникнення моделі

Вчений-дієтолог з Фінляндії
ще 80-х роках минулого століття прийшов
методом експериментів до розробки «Моделі тарілки». Вона була розрахована на те,
щоб без великих зусиль освоїти принципи раціонального харчування. Методика
розрахована на те, щоб раціон придбав збалансований і врівноважені спосіб
прийняття їжі. Для цього потрібно підбирати тільки «потрібні» продукти харчування і
дотримуватися їх масу. Тобто співвідношення їжі не повинно перевищувати встановлену норму. Також дієтолог прийшов до висновку, що
правильний розподіл їжі на тарілці буде служити візуальним
орієнтиром. Методика фінського вченого
допомагає уникнути важких, складних і для деяких людей непосильних розрахунків. Так, якщо ви хочете схуднути, то кожен день мучите
себе арифметичними розрахунками за визначенням допустимої норми уживаних
калорій. Але тарілка допоможе визначити, скільки калорій, вуглеводів, жирів,
білків і іншого знаходиться в ній.

Спрощена система живлення

Для набуття навичок у методиці
схуднення за допомогою тарілки, вам варто взяти одну тарілку, яка б сягала
по своєму діаметру
23
сантиметри. Далі подумки розділіть її на дві рівні
частини. Перша половина буде відповідати за наповнення овочами, у змісті яких
немає крохмалю: капуста, помідори, огірки, цибуля, морква, брокколі, кабачки,
цвітна капуста та інше. Не обов’язково готувати ці овочі, ви можете
вжити деякі з них в натуральному вигляді, головне дотримуйтесь гігієну.

Якщо вам хочеться зробити асорті, то приготуйте овочевий салат і, насолоджуючись
смаком, скидайте кілограми. До речі,
кількість уживаних овочів не має обмежень, чим більше ви їх
вживаєте, тим краще для вашого організму. Але проявіть пильність, коли
почнете поливати овочевий салат майонезом, олією та іншими продуктами
містять жир. Для спалювання калорій підійде лимон (сік можна видавити
замість масла), непогано підійде соєвий соус, бальзамічний оцет, можна взяти
підливу з знежиреного сиру або ж з натурального йогурту. Якщо ви
вирішили використовувати в якості заправки рослинне масло, то це відповідний
варіант. Але не вживайте за один прийом більше 2 чайних ложок.

Найкращий варіант — це поєднання
овочів і коренеплодів, їх прийом повинен бути не просто в достатній кількості,
а надто багато, тобто стільки, щоб країв самої тарілки не було видно.
Такий підхід виправдовується тим, що калорій в такій продукції найменшу
кількість. Починати прийом їжі варто саме з них, а далі поступово і
неспішно переходити до іншим частинам тарілки. Групи повинні бути поділені на чотири частини.

Принцип моделі тарілки

Перша принцип.
Коли ви починаєте вживати овочі, то на їх розжовування витрачаєте більше
кількість часу. Так, під час розжовування ваш мозок реагує на інформацію
про надходження поживних речовин у
організм. Відповідно, ви вже знаєте, що трохи ситі і скільки ще вам
потрібно їжі для повного задоволення. Як відомо, для того, щоб сигнал
про ситості дійшов до мозку потрібно 15 хвилин.

Другий принцип. Вчені довели,
що продукція має багато картатих речовин. Вони заповнюють ваш шлунок і
призводять до звикання. Тобто кожен раз вам буде потрібно одне і теж кількість
їжі для того, щоб заповнити порожнину шлунка. Якщо заповнювати її за допомогою овочів, що містять мінімальну
кількість калорій, то можна таким чином сприяти втраті ваги.

Інші частини тарілки заповнені
м’ясними та рибними стравами, а також гарніром. Починаючи з овочів, ви автоматично
зменшуєте дозу інших підрозділів тарілки і тим самим калорійність прийнятої
їжі. Але є й інші переваги, так овочі відповідають за захист організму і
несуть в собі велику кількість вітамінів.

Далі варто поділити другу
половину ще на дві частини так, щоб заповнити четвертинки. Одна з чвертей
повинна бути заповнена продуктами, що містять білок. Наприклад, курка, риба,
м’ясо, індичка, яйця, гриби та інше. Інша чверть відводиться гарніру. Для
гарнір відводиться близько 120-150 грам. Наприклад: картопля, гречка (стакан), рис, макарони, кукурудзяні пластівці і т.д. якщо
хочете, то можете всю цю витратити на хліб, але він повинен бути чорним або
цільнозерновим.

Режим харчування

Режим харчування передбачає
дворазове прийняття їжі: ви можете пообідати і повечеряти. Але десерт також передбачений
дієтою, якщо їм не зловживати. Це повинен бути або склянку ягід або один
фрукт, знежирене молоко або кефір. Варто відзначити, що їсти можна по «своїй
особливою системою», не обов’язково приймати їжу рівно в 18.00 або 19.00, ви
можете їсти в будь-який час доби, головне, щоб після цього ви 2 або 2,5 год
спали. Пам’ятайте, перш ніж відходити до сну, ви повинні рухатися в
протягом 3 годин максимум.

Збалансоване харчування за допомогою тарілки

Тарілка — це своєрідний
окомір. Вам потрібно в першу чергу проявити терпіння і трохи дисципліни.
Це всього лише перший час, а далі вам
допоможе вже встановлений режим і не доведеться себе в чомусь обмежувати.
Налаштуйтеся на те, що відразу ви не схуднете, — цей процес розрахований на
методичне вплив. Але все ж не варто засмучуватися, адже даний процес в
надалі зробить вас красивою і витонченою.

Добавить комментарий

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні