Тонкощі застосування спецій у харчуванні

Багато дівчат мріють про струнку фігуру. Тому вони
вдаються до різних дієт, виключають зі свого раціону жирне, борошняне
солоне і так далі. З одного боку це добре, коли ми не перевантажуємо наш
організм зайвими калоріями. Але з іншого боку дієти і виключення деяких
продуктів з раціону не самим кращим чином позначаються на нашому здоров’ї. Ось
чому так важливо худнути з «розумом». Тобто необхідно збалансувати своє
харчування таким чином, щоб організм отримував все необхідне, а ви не набирали
зайві кілограми. І повірте дівчата, це можливо. Головне докласти трохи
зусиль і, звичайно ж, терпіння.

Ми розповімо вам маленький секрет, як зробити так, щоб
їжа приносила задоволення і користь, а
не була джерелом зайвої ваги.

Прянощі або спеції?

Ще в стародавні часи людина познайомився з рослинами,
які навіть в невеликих кількостях мали яскраво виражений аромат і надавали
їжі специфічний смак. Трохи пізніше такі рослини назвали прянощами. До них
ставилися перець, кунжут та інші. А ось спеціями називалися абсолютно інші
продукти, нерослинного походження: сода, сіль, цукор, оцет і так далі. На відміну від прянощів, спеції
повинні були надавати їжі певну консистенцію або основний смак, тим
самим готуючи її до вживання.

Плутанину в назвах створили самі кулінари, які нерідко
прянощі, начебто лаврового листа і перцю, називали спеціями. У даній статті мова піде про прянощах — екзотичних загадкових
приправах рослинного походження, які являють собою плоди,
стебла, насіння, листя і коріння рослин. Навіть маленьке їх кількість при
додавання в їжу робить її привабливою зовні, ароматною і позбавляє
прісність, при цьому додає їжі специфічний смаковий відтінок.

Багато прянощі володіють багатим і гострим запахом, концентрованим, а
і іноді і пекучим смаком. Тому спеції надають стимулюючу дію на
процеси травлення і підсилюють вироблення ферментів шлункового соку.

Переваги та
недоліки спецій для травного тракту

Завдяки спеціям, процес перетравлення їжі стає
більш легким і значно прискорюється. До того ж, прянощі сприяють
швидкому засвоєнню поживних речовин. Це означає, що зайві кілограми не
будуть відкладатися на боках, а організм буде позбавлятися від шлаків.

Але є й один недолік від частого вживання прянощів.
Прянощі підвищують секреторну діяльність в кишечнику і шлунку, за рахунок цього
посилюється і апетит. Але не варто відразу відмовлятися від них. Якщо їх
вживати в помірних кількостях, то підвищення апетиту буде не настільки
сильним.

Куди додавати різні
прянощі?

Кожна пряність призначена для певних продуктів і
страв. Хоча є й універсальні, які можна додавати майже у всю їжу. Наприклад,
базилік чудово поєднується з м’ясними
стравами. А ось кориця більше підійде до десертів і випічки. Особливо яскраві
смакові відчуття вона дає з яблуком.

Найпоширенішою пряністю у нашій країні вважається
перець. Він універсальний, так як покращує смак супів, овочевих і м’ясних страв,
салатів і маринадів. Найчастіше ми використовуємо чорний перець. Але є і ті, хто
полюбляє гострі страви, тому в їжу додають червоний перець. З ним потрібно
бути дуже акуратними і намагатися не переборщити. Велика його кількість може
викликати опік слизової оболонки. Червоний перець рекомендується додавати в страви
з рису, паштети, ковбасні вироби, до смаженої птиці і так далі.

Гвоздика також вважається універсальною пряністю, тому що
її додають в борошняні вироби, вона незамінна при маринуванні, а її порошок
покращує смак і аромат паштету і м’ясного фаршу. Без лаврового листа теж не
обходиться жодна господиня. Його додають у перші, другі страви, а також у
соуси і маринади.

Ваніль просто незамінна в кондитерських виробах. Многая
випічка набуває ніжний і легкий смак і аромат завдяки цій прянощі.

Якщо ви любите овочі, то варто знати, що смак капусти, до
наприклад, поліпшить майоран. А з огірками добре поєднується кріп. Молодий базилік
посилить смак салату з помідорів та інших овочів зеленого кольору. Кервель додасть
пікантний аромат і смак паштету, яєць і овочів. Чебрець додасть особливий смак
гарбузі і коренеплодам. До запіканок підійде розмарин, а до морепродуктів —
орегано. В юшку з бобів обов’язково додайте чебрець, а в молочний коктейль
— м’яту. Таке низькокалорійне і незвичайне меню можна ще довго продовжувати.

Додатковий бонус

Є ще один приємний бонус, який можна отримати завдяки
корисним приправ в боротьбі за здорове тіло. Спробуйте замість солі в продукти
додавати прянощі. Завдяки цьому їжа стане смачнішою, придбає
приємний аромат і смак. За рахунок того, що в організм не буде надходити сіль,
спаде набряклість, а це позитивно позначиться і на вазі. Покращиться робота
серцевої та видільної систем, які відіграють важливу роль у стані
зовнішнього вигляду і здоров’я. Замість натрію організм буде отримувати вітаміни або
антисептики, які допоможуть оздоровити мікрофлору кишечника. Такі антисептики
містяться в гірчиці.

Завдяки приправ з прянощів, можна знизити споживання
масла, майонезу, сметани. Хорошою альтернативою їм будуть соєвий, устричний або
рибний соус, корейська кимча з солоної капусти або японська васабі з хрону.

Таким чином, завдяки вмілому застосуванню комбінацій з
самих різноманітних спецій і приправ на вашому столі, поліпшиться процес перетравлення їжі, може знизитися вага, організм поповниться корисними вітамінами і речовинами, підвищиться імунітет.

Але не забувайте і про те, що не варто захоплюватися деякими
спеціями. Наприклад, червоним перцем та іншими гострими приправами. Вони можуть
пошкодити вашу слизову.

І наостанок хочу додати. Щоб схуднути і знайти
бажану фігуру одних спецій недостатньо. Необхідно не тільки збалансувати
своє харчування і вживати якомога більше здорової їжі, потрібно
займатися фізичними вправами, які в комплексі з правильним харчуванням
дадуть бажані результати. Бажаємо вам завжди залишатися в хорошій формі і
харчуватися з задоволенням!

Добавить комментарий

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні