Допомагає синька від стоматиту?

Запалення слизової оболонки ротової порожнини називається стоматитом. Захворювання зустрічається у людей різного віку. Проте, найважче воно переноситься дітьми, оскільки заважає повноцінно приймати їжу, говорити.

Стоматити бувають катаральними, тобто проявляються почервонінням слизової, а також афтозными — коли на поверхні видно хворобливі виразки (афти), що заподіюють сильний дискомфорт. В останньому випадку стан дитини може погіршуватися підйомом температури.

Причина стоматиту — інфекція бактеріального, вірусного або грибкового характеру. Зазвичай вона проникає через травмовану ділянку слизової оболонки. Наприклад, після прикушування або дряпання твердою їжею.

У зв’язку з різною природою захворювання існують варіативні підходи до лікування. Наприклад, метиленова синька від стоматиту — давно відоме, але не втратило своєї популярності засіб. Воно було створене ще в 1876 році німецьким хіміком Генріхом Каро в якості барвника для матеріалів. Пізніше були відкриті потужні антисептичні та протизапальні властивості складу.

Синькою змащують уражені ділянки, попередньо підсушуючи їх шматочком вати або м’якої тканини. Аплікації на хворе місце дозволяють позбутися від неприємних відчуттів вже через пару днів. Синька від стоматиту найбільш ефективна при бактеріальної етіології захворювання.

Якщо стоматит викликаний герпесной або іншої вірусної інфекцій, синька прибере лише зовнішні прояви. На вірус потрібно впливати комплексно, застосовуючи імуномодулюючі препарати і змінюючи режим дня (наприклад, шляхом зменшення навантажень і збільшення тривалості відпочинку).

У свою чергу, грибковий стоматит передбачає необхідність полоскання розчином соди, відварами ромашки і череди. В особливо складних випадках лікарі вдаються до призначення антибіотиків. Використовувати їх без рецепта небезпечно!

Стоматит — заразна хвороба. Тому страждає від неї людина має користуватися особистим рушником і посудом. Харчування (особливо дитяче) доведеться переглянути. Показані теплі протерті страви без додавання спецій і великої кількості солі. Варто відкласти кислі продукти. Лікарі рекомендують їсти фрукти і овочі, багаті вітаміном А: абрикоси в протертому вигляді, морквяний сік з м’якоттю. Поєднувати їх краще з рослинним маслом або сметаною, які допоможуть організму добре засвоїти корисні речовини і змажуть виразки в процесі прийому їжі.

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні