Фолієва кислота при вагітності

Присутність в організмі фолієвої кислоти, по-іншому вітаміну В9, надзвичайно важливо для людини. Особливо значущу роль грає фолієва кислота при вагітності і під час її планування. Дефіцит кількості цієї речовини в організмі жінки, яка готується стати матір’ю, сприяє виникненню різних вад органів і систем майбутньої дитини.

Функції фолієвої кислоти

Поділ і ріст клітин продовжується протягом усього життя людини. Цей процес неможливий без участі основних компонентів, що входять до складу фолієвої кислоти — фолатів. Тобто розглянутий елемент життєво необхідний організму для підтримки життєдіяльності і безперервного оновлення клітин. Брак фолатів провокує порушення процесів регенерації, що викликає різні захворювання, загальне ослаблення організму.

Під час росту ембріона безперервно активну поділ і ріст клітин відбувається в прискореному режимі. При нестачі фолієвої кислоти при вагітності, особливо на її початку, в тілі плода відбувається формування вад розвитку.

Найбільш чутлива до нестачі вітаміну В9 нервова система майбутньої дитини. При цьому утворилися патології є незворотними. Результат таких вад — черепні та спинномозкові грижі, затримка нервово-психічного розвитку, появу вроджених каліцтв. У найбільш важких випадках дитина може народитися з анэнцефалией — повною відсутністю великих півкуль мозку.

Якщо при вагітності організм відчуває нестачу фолієвої кислоти ймовірний, ризик передчасних пологів або викидня, кисневого голодування плоду та загибелі ембріона з-за недостатньо сформованої плаценти. Потрібно фолієва кислота і для росту тканин в період формування ембріона. Вона бере участь у процесі кровотворення і необхідна при утворенні РНК і ДНК, відповідальних за передачу спадкових ознак. Для самої вагітної дефіцит фолієвої кислоти зумовлює виникнення токсикозу, судом і болю в ногах, депресії і анемії.

Прийом фолієвої кислоти

Для дорослої людини норма фолієвої кислоти становить усього лише від 200 до 400 мкг на добу. У період вагітності ці показники значно зростають, оскільки розвивається ембріон використовує дана речовина у великих кількостях. При вагітності доза вітаміну В9 коливається від 600 до 800 мкг.

Фолієва кислота міститься в багатьох продуктах. Майже всі овочі з темно-зеленим листям багаті цим важливим природним компонентом. До них відносяться спаржа, шпинат, морква, салат-латук і ін.

Багато фолієвої кислоти містять абрикос, полуниця, диня, персик, авокадо, гарбуз, боби, фундук, темна житнє борошно і цілісна пшенична. Є даний елемент і в більшості м’ясних продуктів, в яйцях, печінці, сирі.

Профілактичний прийом фолієвої кислоти доцільно починати на стадії планування вагітності, особливо якщо нестача вітаміну В9 підтверджена лабораторними дослідженнями, або раніше у жінки траплялися викидні. Якщо в роду у кого-то були мертвонароджені діти або діти з дефектами розвитку, були випадки завмирання вагітності-прийом фолієвої кислоти також обов’язковий.

Вважається, що фолієва кислота при вагітності повинна прийматися на ранніх термінах, але в цілях профілактики можна застосовувати протягом всього терміну виношування плоду. При відсутності явного дефіциту вітаміну В9 в організмі жінки достатньо приймати одну таблетку препарату на добу. Іноді призначаються по 2-5 таблеток, в залежності від потреби організму.

В якості профілактичної дози препарату фолієва кислота присутня в більшості вітамінних комплексів для вагітних.

Добавить комментарий

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні