Фолієва кислота: застосування при вагітності і не тільки

Вагітність — одне з найскладніших випробувань для організму жінки. Так як плід формується протягом усієї вагітності, і трохи після пологів, то мати повинна знаходитися в абсолютному здоров’ї. Будь-які порушення в розвитку дитини — наслідок яких-небудь дефектів в організмі матері під час вагітності.

Як всім відомо, жінка «в положенні», не повинна хворіти, нервувати, вживати спиртне, курити і т. д. В іншому випадку все це позначиться на подальшому житті дитини.

Крім того, що завагітніла жінка повинна відмовитися від усіх шкідливих звичок, вона просто зобов’язана стежити за своїм харчуванням. Незалежно від смакових уподобань, вагітні повинні вживати продукти з максимальним вмістом різноманітних вітамінів, мікроелементів, мінералів і амінокислот.

Давайте детально розберемося в питанні: що таке фолієва кислота, застосування цієї речовини чому важливо при вагітності, продукти, в яких вона міститься.

За що відповідає фолієва кислота?

Фолієва кислота запобігає розвитку патології нервової трубки зародка, яка починає формуватися вже в перші дні після зачаття дитини. Так що, якщо ви хочете виносити здорову дитину, то до вагітності необхідно готуватися заздалегідь. Почніть приймати вітаміни, киньте пити і курити, пройдіть повний медичний огляд на наявність інфекційних захворювань і змусьте зробити те ж саме свого чоловіка за три-чотири місяці до запланованого зачаття.

Речовина, про яку ми говоримо — один з найбільш важливих вітамінів, необхідних для нормального розвитку зародка. Більшість молодих мам вберегли своїх дітей від порушення розвитку нервової трубки саме завдяки фолієвої кислоти.

Якщо ви твердо вирішили приймати фолієву кислоту, то не поспішайте до аптеки за спеціальними вітамінами. В достатніх кількостях вона присутня в різноманітних продуктах, таких як:

— петрушка, зелена цибуля та інша зелень);

— квасоля, горох, сочевиця та інші бобові;

— різні овочі (морква, брокколі, помідори, капуста тощо);

— гречка, вівсяна і пшенична крупа, рис та інші крупи;

— хлібобулочні вироби;

— цитрусові, різні фрукти;

— молочні продукти і продукти тваринного походження.

Якщо ви не довіряєте корисності продуктів, то, звичайно, зручніше буде приймати фолієву кислоту у вигляді вітамінів. В залежності від виду вітамінних комплексів є різні дозування фолієвої кислоти. Загальноприйнятою нормою вважають 1 мг п’ять разів на день або 5 мг в день. Заповнення нестачі фолієвої кислоти слід продовжувати протягом щонайменше 30 днів.

Корисні властивості фолієвої кислоти

Крім вагітності фолієву кислоту застосовують для лікування хронічного ентериту. Так як це захворювання характеризується патологією дванадцятипалої кишки (а саме тут відбувається всмоктування фолієвої кислоти), то прийом вітамінів, що містять цю кислоту може поліпшити стан стінки кишечника.

Також фолієву кислоту застосовують при будь-яких кишкових запальних захворюваннях, будь то хронічний гастроентероколіт або ж резекції шлунка і кишечника. Як вже говорилося, вона зміцнює стінку кишечника і сприяє нормалізації рівня вітаміну в крові.

Як вже говорилося, при вагітності ризик розвитку якоїсь недостатності незрівнянно великий, тому до зачаття дитини і під час вагітності жінкам рекомендується дотримувати дієту, збагачену плані вітамінів та інших корисних речовин.

У чоловіків недостатність фолієвої кислоти може розвинутися через порушення функції печінки, внаслідок алкогольної залежності.

Добавить комментарий

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні