Продукти, що викликають алергію, що краще не їсти

Близько 40 % населення землі страждає від алергії. В основі цього захворювання лежить змінена, неадекватна реакція імунної системи людини на те або інша речовина, що потрапляє в організм із зовнішнього середовища.

Алергічні реакції можуть проявлятися ознобом, утрудненням дихання, нежиттю, сльозотечею, різними шкірними реакціями. Також не рідкісні випадки, коли при алергії може бути температура.

Причини алергії різноманітні — це може бути спадкова схильність, захворювання травної та ендокринної систем, екологічний фактор. Найчастіше алергія має харчовий характер, коли в якості алергену виступає певний продукт харчування.

Варто зауважити, що алергеном може стати будь-який харчовий компонент, але існує ряд продуктів, які частіше інших викликають алергію. Причому, спровокувати неадекватну реакцію організму можуть не тільки самі продукти, що викликають алергію, але і страви, до складу яких вони входять.

Курячі яйця.

Одним з поширених алергенів є курячі яйця, самі по собі корисні для організму. Часто алергію викликає тільки білок яйця, рідше — жовток або обидва компоненти. При варінні така дія зменшується в кілька разів або й зовсім зводиться на немає.

За такої алергії з раціону слід виключити не тільки самі яйця, але і продукти, що їх мають у своєму складі — майонез, різні борошняні вироби, здобу, кондитерські креми, макарони.

Коров’яче молоко.

Багато людей страждають непереносимістю лактози — речовини, що міститься в молоці. При такій особливості організму необхідно відмовитися від вживання молока і молочних продуктів — кефіру, вершкового масла, сиру, йогурту, сиру.

Як правило, при кип’ятінні частина факторів, що викликають алергію, руйнується. Тому деякі алергіки можуть вживати кип’ячене молоко в невеликих кількостях.

Риба.

Деякі сорти риб (хек, сазан, тріска, судак) також здатні викликати алергію, часом дуже сильний, аж до анафілактичного шоку. Такими ж властивостями володіють устриці, раки і краби.

Характерно, що, на відміну від молока, при тепловій обробці риби її алергічні властивості не зменшуються. Навіть рибний бульйон або пару, що виходить від підготовлюваного блюда можуть стати причиною алергії.

М’ясо.

М’ясо рідше інших продуктів викликає алергію. Найчастіше такими властивостями володіє м’ясо птиці, а також яловичина і телятина.

Овочі і фрукти.

Харчову алергію можуть викликати помідори, картопля, морква, а також овочі сімейства хрестоцвітих — капуста, кабачки, баклажани, патисони. Серед фруктів «чемпіонами» з алергічним проявом є цитрусові і полуниця.

Горіхи та солодощі.

Часто алергічну реакцію викликають різні сорти горіхів — арахіс, мигдаль, фундук. Підвищеним сенсибілізірующим дією володіє також шоколад, какао і каву.

Корисна порада!Уникнути неприємностей у разі схильності до алергії можна тільки після точного встановлення алергену. Виявити продукти, що викликають алергію у конкретної людини, допоможе спеціальний тест на визначення алергену.

Після його проходження необхідно ретельно стежити за раціоном, не допускаючи вживання невідповідних продуктів.

Добавить комментарий

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні