Що повинен включати в раціон харчування при жовчнокам’яній хворобі?

Хвороби жовчного міхура безпосередньо пов’язані з харчуванням хворого. Вимоги до харчування залежать від хвороб та їх періоду. Так у момент загострення жовчнокам’яної хвороби правильна дієта здатна забезпечити хворому органу спокійну роботу. А в звичайний період вона сприятливо впливає на скорочення жовчного міхура та вихід жовчі.

Основні принципи харчування

Основний принцип харчування в цьому випадку — це точне дотримання режиму. Дієта під час жовчнокам’яної хвороби полягає здебільшого у дробовому прийомі їжі. Їжу потрібно приймати маленькими порціями, але не менш ніж 4 рази в день — це буде добре сприяти своєчасному виведенню жовчі з організму.

Під час цієї недуги, хворий обов’язково повинен їсти більше білків, які містяться в нежирних видах продуктів. Ні в якому разі не потрібно вживати тельбухи, сало і маргарин, тому що все це багата холестерином. Але повністю виключати з раціону жири не потрібно, вони повинні перебувати в меню хворого у вигляді різних рослинних масел. Правда, іноді, зустрічається погана переносимість і рослинного масла, яка виливається в посилення болю і диспепсичні розлади.

З жирів тваринного походження перевагу потрібно віддати вершкового масла, поєднуючи його разом з хлібом і кашами. Дієтичне харчування при жовчнокам’яній хворобі в обов’язковому порядку має включати багато соків, фруктів, ягід і овочів. Доведено, що ці продукти сприяють виділенню жовчі, усувають запори і перешкоджають утворенню каменів.

Особливо варто звернути увагу на чорнослив, полуниця, яблуко, виноград, кавун, цвітну капусту, гарбуз, моркву і кабачки. Якщо хвороба протікає разом з постійним проносом, то ягоди і фрукти краще протирати або віддавати перевагу сокам і фруктів, які містять багато дубильних речовин — гранат, чорниця, черемха, айві.

Корисна порада! варто додавати в меню хворого ріпу, редис, цибулю, редьку, часник, тому що вони містять ефірні олії. Як правило, дані продукти погано переносяться хворим організмом і можуть послужити загострення.

Як їсти при гострих нападах?

Після гострих нападів перші пару днів варто обмежуватися тільки прийомом теплої рідини невеликими ковтками (соки, солодкий чай, відвар шипшини), причому не більше двох склянок. А через кілька днів можна переходити на супи з протертих круп і киселі. Потім додати рибу, м’ясо, сир. Вся їжа повинна перетираться.

І лише через тиждень можна повертатися до звичної дієти при жовчнокам’яній хворобі. Усім, хто страждає цією недугою потрібно обов’язково пам’ятати, що дотримуватися дієти потрібно постійно, так як замінити її ліками не можливо.

Поради по харчуванню від лікарів і дієтологів.

Добавить комментарий

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні