Яке харчування при хворобі печінки потрібно дотримуватися?

Печінка — один з найбільш важливих внутрішніх органів в організмі людини. Вона виконує відразу три функції, необхідні для життєдіяльності людини: травну, метаболічну та захисну.

Беручи участь в травних процесах, печінка переробляє жири з допомогою надходить до неї жовчі. Печінка бере активну участь в обмінних процесах, а також знешкоджує надходять в організм токсичні речовини.

У групу ризику виникнення хронічних захворювань печінки входять люди, які страждають надмірною вагою, особи, які зловживають алкоголем і ті, хто працює на шкідливих хімічних виробництвах. Крім того, неблагополучна екологічна ситуація також може стати причиною хвороб печінки.

Безумовно, не можна ні в якому разі не займатися самолікуванням, всі препарати повинні бути призначені лікарем після проведення необхідного обстеження. Варто пам’ятати, що поряд з лікарськими препаратами важливу роль у лікуванні відіграє правильне харчування при хворобі печінки.

Лікарі рекомендують для харчування таких хворих так званий стіл № 5. Крім іншого, одним з основних принципів даної дієти є часте і дробове харчування. Приймати їжу необхідно маленькими порціями 5-6 разів на день. Таке харчування при хворобі печінки є досить легким і ненагрузочным для органу.

Всі жирні продукти слід виключити з раціону. Віддавати перевагу варто продуктам, багатим білком, який легко засвоюється організмом. Крім того, слід приділити особливу увагу способу приготування їжі. Вона повинна бути відварна, запечена, приготованої на пару, тушкованої, але ні в якому разі смаженої, копченої і консервованою. Також варто відмовитися від солоної і гострої їжі, несприятливо впливає на роботу жовчного міхура, а значить, і печінки.

Можна їсти нежирну яловичину і телятину, м’ясо птиці і риби, овочі та фрукти, молоко і кисломолочні продукти, молочні та овочеві супи, крупи, борошняні вироби, мед і варення.

Слід істотно обмежити споживання вершкового масла, яєць курячих (краще варені або омлет), сири, варені ковбаси й помідори.

Необхідно повністю відмовитися від ряду продуктів. Список досить довгий, тому харчування при хворобі печінки — це справжня сувора дієта. Забороняється їсти жирне м’ясо (свинина, баранина, качка, гусак), бобові, цибуля і часник, всі види горіхів, морозиво і шоколад, кава і какао, гострі приправи і спеції. Категорично заборонено вживання всіх без виключення алкогольних напоїв.

Тільки дотримуючи всі рекомендації щодо правильного харчування, можливо нормальне самопочуття і лікування хвороби печінки.

Добавить комментарий

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні