Які продукти знижують холестерин?

Які продукти здатні знизити або нормалізувати в крові рівень холестерину? Це питання задає практично кожен піклується про своє здоров’я людей. Адже надлишок холестерину в крові — це атеросклероз судин і, в кінцевому підсумку, інфаркт міокарда або інсульт.

Продукти, що знижують холестерин, — це практично всі продукти рослинного походження. Наприклад, фрукти, овочі, зернові, бобові, горіхи і т.п. Однак деякі з них не просто «не додають зайвий холестерин», а перешкоджають його всмоктуванню з кишечнику або сприяють його виведенню.

Часник

Регулярне вживання всього 0,5-1 зубчики часнику середнього розміру в день значно знижує рівень як загального холестерину, так і найбільш «шкідливих» ЛПНЩ, які вносять значний внесок в утворення атеросклеротичних бляшок. Корисні фракції холестерину (ЛПВЩ) при вживанні часнику не знижуються.

Для зниження холестерину краще вживати свіжий часник або його екстракт, а висушений часник в цьому відношенні втрачає свої властивості.

Клітковина

Фактично продукти, що знижують холестерин,- це всі овочі і фрукти, бобові і зернові, тому що містять клітковину. У кишечнику клітковина захищає організм від надмірного всмоктування холестерину з продуктів тваринного походження. Для того щоб клітковина захистила організм від надлишкового холестерину, потрібно дотримуватися просте правило тарілки: половину заповнюємо салатом, а другу половину ділимо на 3 частини: на дві третіх кладемо зернові та бобові, а на решту — продукти, що містять холестерин.

В даний час є цілий ряд рослинних продуктів, які не містять клітковини зовсім або в дуже незначній кількості: хліб і випічка з білого борошна, білий рис, манка, макаронні вироби вищого сорту. Для того щоб зробити їх корисними, необхідно в щоденний раціон харчування додавати висівки (близько 2 столових ложок на добу). Їх можна прожарити на сковороді і додати в білу муку або перші страви.

Борошно з насіння льону

У насінні льону знаходяться ненасичені жирні кислоти, які сприяють зниженню холестерину. Борошно з насіння льону все частіше додається в випічку не тільки для поліпшення смакових якостей продукту, але як засіб для зниження ЛПНЩ. Вживання близько 30 грам лляного насіння в день протягом кварталу може призвести до зниження холестерину на 10 і більше відсотків.

Добавить комментарий

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні