Який вітамін міститься в яблуці?

Kakoj-vitamin-soderzhitsja-v-jabloke-150x150Цей плід користується завидною популярністю і має масу корисних властивостей. Який вітамін міститься в яблуці? Всі сорти однаково корисні? Ці питання цікавлять тих людей, які прагнуть вести здоровий спосіб життя.

Корисна інформація

Яблука приносять найбільшу користь, якщо їсти плоди разом з шкіркою і в свіжому вигляді. Справа в тому, що шкірка і тонкий шар під нею містять основну масу вітамінів, а велика частина корисних речовин руйнується під дією тепла. Перевагу за «рідними» сортами — привізні яблука набагато менш корисні. Кількість вітамінів (зокрема, вітаміну С) залежить не тільки від сорту, а й від терміну зберігання плодів. Які вітаміни присутні у яблуці? Асортимент корисних речовин представлений вітаміни А, групи В, С, Е, К.

Вітамін а (ретинол)

Вітамін A є антиоксидантом. Ця речовина необхідно нашим кісток, шкіри, зубів, волосся. Воно допомагає підтримувати зір, а також сприяє посиленню імунної системи. Вітамін підтримує функції клітинних мембран, нормалізує обмінні процеси (в тому числі і жировий обмін), гальмує процес старіння.

Вітаміни групи В

B1 (тіамін) бере участь в обміні жирів та вуглеводів, регулює проходження нервового імпульсу. Це речовина, що захищає клітинні мембрани від продуктів перекисного окислення.

Вітамін B2 (рибофлавін) необхідний для утворення антитіл і еритроцитів, а також для регуляції росту організму та для підтримки репродуктивних функцій. Вітамін відповідає за здоров’я волосся, шкіри, нігтів, а також за правильну роботу щитовидної залози.

Вітамін B5 (пантотенова кислота) — дана речовина необхідно для обміну вуглеводів, жирів і амінокислот, а також для синтезу жирних кислот, гістаміну, холестерину, гемоглобіну, ацетилхоліну. Важливо пам’ятати, що пантотенова кислота руйнується при нагріванні — яблука краще їсти в свіжому вигляді.

Вітамін B6 (піридоксин) потрібен нашому організму для засвоєння іншого вітаміну групи В — кобаламін. Вітамін В6 бере участь у виробленні шлункового соку, сприяє засвоєнню жиру і білка, служить профілактикою різних нервових і шкірних розладів. Це речовина перешкоджає старінню, зменшує спазми, судоми, оніміння.

Вітамін B9 (фолієва кислота) — це речовина необхідно для створення і підтримки нових функцій клітин. Вітамін В9 відповідає за ріст організму, тому набуває особливе значення в дитячому віці.

Вітамін C

Вітамін С необхідний для відновлення клітин тканин, кровоносних судин, ясен, зубів і кісток. Він необхідний для повноцінного засвоєння заліза. Аскорбінова кислота підтримує захисні сили організму. При гострій нестачі цієї речовини розвиваються кровоточивість ясен, геморой, варикозне розширення вен.

Вітамін E (токоферол)

Токоферол сприяє розвитку зростаючого організму, нейтралізує дію вільних радикалів, посилює імунну систему, служить профілактикою ішемічної хвороби серця, підвищує витривалість, покращує стан шкіри, зміцнює стінки судин, допомагає відновити клітини.

Вітамін н (біотин)

Біотин взаємодіє з інсуліном (відповідає за вуглеводний обмін), бере участь у синтезі глікогенів, допомагає засвоювати білок, сприяє засвоєнню інших вітамінів, бере участь у спалюванні жиру.

Вітамін К (філохінон)

Філохінон забезпечує нормальну згортання крові. Ця речовина відіграє особливу роль у формуванні кісток (підтримує синтез білка кісткової тканини), підвищує міцність судинних стінок, посилює скорочення м’язів, бере участь в утворенні енергії, нормалізує рухову активність ШКТ.

Які вітаміни містить яблуко? Як бачите, цей корисний фрукт є справжньою «вітамінною бомбою». Великим плюсом є те, що вживати його можна протягом усього року.

Добавить комментарий

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні