Черемша

черемша

Зміст:

  • Зовнішній вид і місце виростання
  • Хімічний склад черемші
  • Лікувальні властивості черемші
  • Лікувальні рецепти черемші
  • Використання черемші в кулінарії
  • Протипоказання і побічні ефекти черемші

Зовнішній вид і місце виростання

Черемша — багаторічна рослина, дуже схожа на конвалію на початку росту. Виростає воно до 40-75 сантиметрів. Корінь являє собою м’ясисту цибулину з невеликими корінцями. Стебло довгий, гладкий, без листя, порожнистий усередині. Листки в кількості двох штук прикореневі, довгі, загострені з поздовжніми жилками. Білі квітки на довгій ніжці ростуть в густому стоячому зонтичні суцвіття. Плоди являють коробочку з трьома гранями, в якій містяться маленькі круглі насіння чорного кольору. Після поширення насіння вся наземна частина відмирає.

Розводять черемшу досить рідко, тому шукати її слід в природних умовах. Вона віддає перевагу тінь і зустрічається на луках, по берегах водойм, біля боліт і в хвойних лісах. Поруч з нею немає інших рослин, адже ефірна олія досить гостра, що не витримують інші види. Черемша росте в Центральній, Північній і Південній Європі, Туреччині, Україні, на Кавказі. У Росії вона воліє Сибіру, але і в інших районах зустрічається досить часто.


Хімічний склад черемші

Дослідження складу черемші проводиться до цих пір, так як вона таїть у собі багато секретів, але на даний момент нам відомо, що, що вона може поділитися:

  • Провітаміном А, вітаміни С, В1, В2, В9, РР
  • Органічними кислотами
  • Фруктозою, сахарозою
  • Каротином
  • Золою
  • Мінеральними солями
  • Крохмалем
  • Ефірними маслами
  • Фолієвою кислотою
  • Фітонцидами
  • Моносахаридами і дисахаридами
  • Глікозидом алліїна і багатьом іншим.

В черемші ви знайдете білки, жири, вуглеводи і клітковину.

Лікувальні властивості черемші

Позитивні властивості черемші були помічені вже давно. Вона має сечогінну, бактерицидну, протиглистовою, антимікробну і тонізуючою властивостями. Беручи рослини, ви швидко зменшити вміст холестерину і відновити обмінні процеси.

Черемша бореться з наступними захворюваннями:

  • Цинга;
  • Атеросклероз, гіпертонія;
  • Інфекційні захворювання;
  • Лихоманка, кашель, бронхіт, застуда, задишка;
  • Ревматизм, радикуліт;
  • Гнійний отит;
  • Пронос, запор;
  • Лишай, висип, виразки, бородавки, нагноєння, пролежні;
  • Захворювання щитовидної залози, надлишок або недолік гормонів;
  • Безсоння, запаморочення, пригніченість.
  • Завдяки рослині відновлюється робота шлунково-кишкового тракту, стимулюється серцевий м’яз. Постійне вживання черемші гарантує відсутність бляшок в судинах і справну секрецію травної системи.
  • Після операції або перенесеного захворювання черемша необхідна, оскільки здатна зміцнити організм і порушити апетит. Крім цього, покращиться перистальтика кишечника і вироблення шлункового соку, а організм очиститься від шлаків.

Лікувальні рецепти черемші

  • В приготуванні зілля народної медицини використовуються листя черемші і її цибулина.
    Настій при лихоманці. Розведіть у склянці води 20 грам подрібненої черемші і залиште на годину. Процідіть. Цей настій також використовують зовнішньо при ревматизмі.
  • Спиртовий настій. Подрібніть листя і цибулини черемші і наповніть їй баку до горлечка. Залийте горілкою і поставте на яскраве світло на 2 тижні. Пийте 4 рази на день по 10-15 крапель, попередньо розведених у склянці води.
  • Настій при ударах, радикуліті, невралгії, ревматизмі. Змішайте подрібнену черемшу з горілкою в пропорції 1:4, наполігши її 2 години. Протирайте молярний ділянки тіла. Всередину настій застосовують при склерозі і для виведення шкідливих відкладень і мікробів 3 рази в день по 1 чайній ложці.
  • Настоянка на білому вині. 1 жменю подрібненого листя залийте 250 грамів вина і кип’ятіть на повільному вогні пару хвилин. Для кращого смаку можете змішати з медом або сиропом. Використайте за день, випиваючи по 1 глотку.

Використання черемші в кулінарії

Найбільшою популярністю черемша користується в кулінарній сфері, причому використовують всі частини рослини. Вона являє собою пряну рослину. Її вживають в сирому, солоному і маринованому вигляді, а також використовують для приготування салатів, супів, начинок для пирогів, приправ. Вона відмінно поєднується з м’ясом, рибою і овочами.

Але черемшу використовують досить обережно, так як вона володіє яскравим часниковим смаком. Тому багато люблять їсти цибулини в сирому вигляді, збираючи їх до цвітіння рослини. У дієтичному меню вона використовується для насичення організму вітамінами. У Німеччині часто можна зустріти хліб з черемшею.

Кулінарні рецепти з черемші

Черемша дуже смачна у вареному вигляді. Для цього достатньо тримати її у воді на вогні 10-15 хвилин. В такому вигляді вона буде прекрасним гарніром до будь-якої страви, а також підійде для додавання в суп.

Маринувати черемшу слід так само, як і інші продукти. В цьому випадку вам не загрожує залишитися на зиму без вітамінів.

Суп з черемші з петрушкою і сиром
Вам будуть потрібні:
Корінь петрушки — 200 грам
Зелень петрушки — 1 пучок
Сир брі — 75 грам
Черемша — ½ пучка
Морква — 1 штука
Цибуля ріпчаста — 1 головка
Селера — 1 стебло
Часник — 1 зубчик
Масло вершкове — 1 столова ложка
Олія оливкова — 1 столова ложка
Вода / бульйон — 1 літр
Сіль, чорний перець — за смаком.
Спосіб приготування. Подрібніть селеру і цибулю, поріжте на невеликі кубики корінь петрушки і моркву. Засипте все в каструлю з попередньо підігрітою сумішшю вершкового і оливкового масла і смажте протягом 5 хвилин. Додайте ще дрібно нарізані листя петрушки і черемші і тримайте на вогні ще 2 хвилини. Залийте в каструлю воду або бульйон, доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть ще 20 хвилин.
Очистіть сир від шкірки, поріжте кубиками і додайте до всього іншого. Зачекайте повного розчинення сиру і доведіть до кипіння. Залийте суп в блендер і подрібніть до однорідної маси. Перед подачею завершіть страву гілочкою петрушки.

Дип з черемшею
Вам будуть потрібні:
Черемша — 1 пучок
Йогурт — 200 мл
Огірок — 1 штука
Кріп — 1 пучок
Петрушка — 1 пучок
Сіль, чорний перець — за смаком.
Спосіб приготування. Подрібніть зелень на тертці, залийте йогуртом, додайте сіль і перець і добре перемішайте.

Салат з черемші з сиром і огірком
Вам будуть потрібні:
Огірок — 1 штука
Адигейський сир — 300 грам
Майонез — 2 столові ложки
Черемша, петрушка, кріп, базилік — за смаком.
Спосіб приготування. Наріжте сир і огірок невеликими кубиками, всю зелень подрібніть, додайте сіль і майонез. Ретельно перемішайте.


Протипоказання і побічні ефекти черемші

Їсти черемшу категорично протипоказане при:

  • панкреатиті
  • холециститі
  • гепатиті
  • запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту
  • гастриті
  • виразці
  • епілепсії.

Черемша не кращий продукт під час вагітності. Так само не рекомендується переїдати, так як в цьому випадку виявляється негативний вплив на серцево-судинну систему.

Наслідком вживання черемші іноді стають головні болі, безсоння, розлад шлунку.

Добавить комментарий

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні