Правильне харчування після вагітності

Отже, дев’ять довгих місяців вагітності позаду, тепер Ви — молода мама. Основним питанням, крім турботи про малюка, стає правильне харчування. При цьому варто пам’ятати, що найкращим харчуванням для тільки що з’явився на світло малюка є грудне молоко. Його склад і смак будуть прямо залежати від тієї їжі, яку приймає мама. Тому харчування матері в період лактації повинна дотримуватися певних правил. У раціоні мами не повинно бути алкоголю, міцного чаю або кави, смаженої, солоної, копченої їжі, а також спецій і шоколаду. Фахівці рекомендують вводити дані продукти тільки після того, як дитина відмовиться від грудей.

Особливу увагу матері слід приділяти тим продуктам, якими вона харчується в перші кілька тижнів після пологів. Виключатися з раціону повинні кондитерські вироби або випічка, газовані напої, консерви, капуста, яйця, бобові, овочі і фрукти в сирому вигляді, а також все солодке, кисле і солоне. Слід починати вживати ці продукти з періоду, коли дитині виповниться місяць. Після введення в їжу кожного інгредієнта потрібно ретельно стежити за тим, яку реакцію вони викликають про дитину. Не потрібно відразу вводити кілька продуктів в свій раціон, так як в разі закрепів, газів, діатезу, надмірного збудження у дитини, не буде можливості визначити яким саме інгредієнтом викликана реакція.

Смачні приємні дрібниці, типу цукерок, можна замінити тими ж сухофруктами, свіжим медом або неприторным варенням.

Зрозуміло прагнення жінки знайти відповідь на питання «як схуднути після пологів?», адже набрані зайві кілограми під час вагітності деколи заважають нормальній життєдіяльності. Фахівці рекомендують не поспішати худнути, адже нестача яких-небудь речовин і мікроелементів в харчуванні мами може негативно позначитися на якості молока.

Для того щоб організм молодої мами був забезпечений усіма потрібними поживними речовинами, жінці необхідно щодня їсти сир, м’ясо, фрукти, рибу, каші, овочі після термічної обробки, картопля, макарони, супи, горіхи.

Заправляти салати краще рослинним або оливковою олією.

Каші варто варити на водяній основі без цукру.

Буряк — найбільш корисний для годуючої мами овоч.

М’ясо і рибу потрібно готувати в духовці, або відварювати або гасити.

Овочі повинні включатися в раціон при кожному прийомі їжі, а м’ясні і рибні продукти — тільки на сніданок або обід.

Варто також пам’ятати, що важкою їжею для молодої мами є горіхи, вони вимагають ретельного пережовування.

Для того щоб молочні залози жінки виробляли потрібну кількість дитині молока, організму потрібно до 800 кілокалорій в день. 300 кілокалорій буде забезпечувати підшкірна жирова клітковина жінки, що утворилася під час вагітності. 500 кілокалорій будуть надходити з їжею. Саме тому в середньому в день жінка повинна споживати приблизно 2700 кілокалорій. При меншій кількості калорій, лактація може порушитися.

На завершення варто згадати, що після пологів жінці потрібно багато сил для турботи про немовля, тому харчування молодої мами повинно бути збалансованим.

Добавить комментарий

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні