Що можна їсти при панкреатиті?

Chto-mozhno-est-pri-pankreatite-150x150Панкреатит — якщо при обстеженні вам поставили цей діагноз, доведеться терміново переглянути систему харчування. Що можна їсти при панкреатиті? Від чого доведеться відмовитися?

Рекомендації з харчування

Протягом дня рекомендується їсти 5-6 разів (оптимальний інтервал між трапезами — 2-3 години). Страви можна варити, готувати на пару, запікати (смажити). У пріоритеті протерта або подрібнена їжа. Протипоказано все гаряче і холодне. Норма жирів обмежується до 80 г/добу, норма вуглеводів — до 300-350 г (з них — близько 40 г цукру). Кількість білка залишається на рівні 100-120 г/добу. Протягом дня хворий може використовувати близько 10 г солі. Норма вільної рідини — 1.5 л.

На час загострення захворювання необхідно відмовитися від будь-якої їжі — в цей період потрібно пити негазовану мінеральну воду (нехолодну). На голодування відводиться 2-3 дні.

Раціон харчування

Що можна їсти при панкреатиті? Нижче наведено список рекомендованих продуктів і напоїв.

• Яйця (білок — до 2-х шт. в день і жовток — 0.5 шт. у день)
• Неміцно заварений чай з додаванням замінника цукру, молока або лимона
• Натуральні плодово-ягідні соки, розбавлені кип’яченою водою
• Відвар шипшини
• Кисломолочні напої
• Нежирний свіжий некислий кальцинований сир, а також сирні пудинги і пасти
• Молоко (при гарній переносимості)
• Протерті компоти
• Муси і желе на замінники цукру
• Сухарі, підсушений або несвіжий хліб пшеничний
• Несолодке печиво сухе
• Слизові оболонки і протерті каші на воді або на розведеному молоці, приготовані з гречаної крупи, рису, вівсянки, манної крупи
• Круп’яні запіканки, пудинги, суфле (їх можна готувати з додаванням сиру)
• Відварені макаронні вироби
• Відварне або приготоване на пару м’яке, нежирне м’ясо без грубих частин (телятина, яловичина, кролятина, індичка, курка)
• Страви на основі м’ясного фаршу (суфле, пюре, парові котлети, кнелі)
• Нежирні види риби у відварному вигляді або вироби з фаршу
• Пісні протерті супи з кабачками, гарбузом, картоплею, морквою, вермішеллю, добре розвареними крупами
• Некислі, добре доспілі ягоди і фрукти (протерті)
• Печені яблука
• Запечені і варені крохмалисті овочі в протертому вигляді

При панкреатиті норма жирів підлягає жорсткому контролю. Сметану можна додавати при приготуванні страв, але в мінімальній кількості (1 ч.л. на порцію). Вершкове масло також додають у страви (на хліб намазувати його не можна — це може спровокувати напад). Разова порція — 1/3 ч.л. Вершкове масло повинне бути натуральним, без рослинних добавок. Норма рослинного масла також дещо обмежується. Жирне молоко належить розводити водою (1:1).

Продукти, що знаходяться під забороною:
• Виноградний сік
• Газовані напої
• Какао
• Алкогольні напої
• Жирні молочні продукти
• Холодні напої
• Страви з яєць цільних
• Кава
• Листкова або здобна випічка
• Житній і будь-який свіжий хліб
• Жирні види м’яса
• Ковбаси, копченості, консерви
• Жирна, солона, копчена риба
• Субпродукти
• Ячна, перлова, кукурудзяна крупа, пшоно
• Бобові культури
• Супи, приготовані на рибному, грибному, м’ясному бульйонах
• Холодні супи, борщі, щі, супи на незбираному молоці
• Інжир, банани, виноград, фініки
• Будь-які прянощі
• Кондитерські вироби, морозиво, шоколад, варення
• Непротерті фрукти і свіжі овочі
• Редька, білокачанна капуста, шпинат, гриби, ріпа, редис, цибуля, баклажани, часник, щавель, солодкий перець
• Будь-які жири, крім вершкового і рослинної олії

Зразкове меню при панкреатиті

Протягом дня:
• До 20 г вершкового масла
• 200 г хліба вчорашньої випічки або підсушеного
• Близько 30 г цукру
• До 8-10 г кухонної солі

Зразкове меню:
• Сніданок: негусте картопляне пюре, паштет з відвареного м’яса, слабо заварений чай
• Другий сніданок: паровий білковий омлет, скибочка хліба, молоко
• Обід: суп-пюре, парова риба, протерті парові кабачки, скибочка хліба, компот
• Полудень: кисіль
• Вечеря: парова котлета, вівсяна каша, морквяне пюре, чай з додаванням молока

Відгуки

Що можна їсти при панкреатиті? Це питання варто уточнити у лікаря. Як показує практика, дане захворювання може супроводжуватися іншими патологіями — харчування коригується з урахуванням всіх особливостей.

Добавить комментарий

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні