Вчимося «правильному» здоровому харчуванню

У кожної гарної господині напевно знайдеться кулінарна книга з власними фірмовими рецептами. Але як не крути, ази кулінарії всі ми осягали у своїх мам і бабусь. Стереотипи харчування закладалися в наші світлі голови, коли маленькими дівчатками ми допомагали нарізати овочі для олів’є до новорічного столу. Смажена картопелька з цибулькою, котлети і відбивні з хрусткою скоринкою, салати з майонезом… як подумаєш, просто слинки течуть.

Але ось прийшла мода на здорове харчування і багатьох поставила в безвихідь. Якщо все це шкідливо, що ж тоді робити? Ми не звикли їсти багато овочів і фруктів, особливо взимку. А страви, приготовані на пару, та ще без улюблених соусів і спецій, нам і зовсім здаються чимось прісним і зовсім несмачним. Але не такий страшний чорт, як його малюють, а ми часто просто занадто вузько трактуємо поняття «здорове харчування». Насправді, це цілий новий світ, де все не тільки корисно, але й дуже смачно.

На щастя, ринок швидко відгукується на модні віяння. Вибір «здорових» продуктів сьогодні по-справжньому величезний, просто багато хто з нас цього не помічають, складаючи «продуктовий кошик» по-старому. Так що почніть з того, що знайдіть час, рушайте в хороший супермаркет і уважно вивчіть його асортимент. Лімська квасоля, гливи, цикорій в плодах, капуста кольрабі — ви напевно зробите для себе безліч відкриттів. А розібратися в тому, що і як готувати з усього цього загадкового різноманіття, вам допоможуть декілька порад.

Не сідайте за стіл без свіжих овочів

Їжте побільше овочів, сирих і варених. Свіжі салати краще заправляти оливковою олією і лимонним соком: так набагато корисніше, так і смак овочів виходить більш виразним. Якщо готуєте рибу, курку або м’ясо в духовці, додайте на той самий деко овочі. Використовуючи різні їх поєднання, ви щоразу будете отримувати нове блюдо. І пам’ятайте, що овочі — це не тільки огірки і помідори. Ріпа, редька, селера, буряк, морква, авокадо, салати, різні види капусти — всього не перелічити. Готувати ж овочі краще у пароварці, а не варити в каструлі на плиті, так вони будуть набагато смачніше і корисніше. Якщо у вас немає пароварки, то майте на увазі, що найбільш близьким до парового є спосіб приготування їжі в мікрохвильовій печі. До речі, вчені давно встановили, що її випромінювання не приносить шкоди ні їжі, ні здоров’ю людини.

Придивіться до спецій

Багато хто помилково вважають, що спеції не мають нічого спільного зі здоровою їжею. Насправді більшість відомих нам прянощів збуджує апетит, сприяє травленню й засвоєнню їжі, а також володіє бактерицидними властивостями. Кориця, коріандр, часник та різні сорти перцю «чистять» кров і знижують рівень холестерину. Куркума — ефективний протизапальний і протираковий засіб. Трави і прянощі не тільки приносять користь здоров’ю, але і чудово допомагають урізноманітнити страви. Але пам’ятайте, що варто використовувати тільки натуральні спеції, а не їх штучні замінники.

Будьте уважні з соусами

Виключіть зі свого раціону всі «магазинні соуси», майонез і кетчуп. Вони не тільки марні, але нерідко і небезпечні для організму. А якщо вам це здається занадто великою жертвою, робіть соуси самі. Повірте, вони набагато смачніше своїх побратимів в красивих упаковках і дуже прості в приготуванні. Існує 2 основних соусу — білий і червоний, освоївши їх, ви зможете готувати нескінченну кількість всіляких «варіацій на тему».

Не забудьте про кефірі

Здорове харчування неможливо уявити без кисломолочних продуктів. Кефір, ряжанка, йогурти, кисле молоко повинні бути присутніми у вашому раціоні щодня. Вони зміцнюють імунітет, нормалізують роботу кишечника, сприяють профілактиці простудних захворювань та алергії. До речі, щоденне вживання хоча б однієї склянки кефіру або йогурту сприяє спалюванню жирів і зменшення ваги.

Їжте тільки свіжу їжу

Не треба збирати в холодильнику котлети і супи, візьміть за правило є тільки свіжоприготовлену їжу. У вчорашній і розігрітій їжі не залишається практично ніяких корисних речовин. Тільки здається, що кожен день готувати нові страви занадто складно. Насправді це набагато простіше, ніж півдня провести біля плити за приготуванням борщу і котлет «про запас». Досить тримати в голові рецепти, в морозилці — овочі і фрукти, а в шафі — запаси різноманітної бакалії.

Міняйте свої кулінарні традиції поступово. Це всього лише справа звички. «Перевиховати» наші смакові рецептори зовсім не складно. Скоро у вас напевно з’являться нові фірмові рецепти та улюблені страви. А у виграші виявиться вся ваша сім’я.

*Матеріал підготовлений консультантами інтернет-магазину 24shop.by

Добавить комментарий

запис в діагностичні центри України
Поле обязательно для заполнения
Поле обязательно для заполнения
Запис здійснюється через сервіс Лікарні